خبر هوشمند فهام fehamnews

دردسرهای ناتمام کارگران ؛

شناسه خبر : 490 1403/02/11
لایحه امنیت شغلی کارگران از ۴۱ ماه قبل در پاستورمعطل مانده است

 
عدم امنیت شغلی و عدم سامان‌دهی قراردادهای کار از معضلات و مشکلاتی است که این روزها کارگران را درگیر کرده، تا جایی که مهاجرت کارگران مهارتی کشور به سایر کشورها از جمله عراق، عمان و ترکیه افزایش یافته است.
 روز جهانی کارگر در ایران عمدتاً با محور قراردادن مطالبه امنیت شغلی به عنوان یکی از حقوق پایه‌ای آنان قبل از هر مطالبه دیگری مانند «مزد، ایمنی شغلی، حق تشکل‌یابی و اعتراض، رفاهیات، ساعت کار و مرخصی، بیمه و…» است؛ چراکه عملاً مطالبات یادشده بدون وجود پشتوانه امنیت شغلی‌ و عدم امکان اخراج آسان نیروی کار ممکن نیست.
متاسفانه فقدان امنیت شغلی یکی از عمده ترین چالش هایی است که جامعه امروز ایران با آن دست و پنجه نرم می کند، این درحالی است که امسال را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نام گذاری شده و نیاز به همت بالا و مشارکت کارگران در بهبود شاخص‌های اقتصادی دیده می شود. طبیعی است که نبود امنیت شغلی و بحران معیشت تأثیر مستقیمی بر رشد و جهش تولید می‌گذارد.
امروزه چالش امنیت شغلی کارگران همچنان وجود دارد و در همین ماه‌ها، بسیاری از کارگران پس از عید نوروز ۱۴۰۳ با آن دست به گریبان هستند. کارگران اخراجی نیشکر هفت تپه، کارگران گروه ملی فولاد، کارگران اخراجی شرکت تهران بتن و مشکلات امنیت شغلی کارگران شهرداری فردیس کرج همه و همه تنها گوشه‌ای از نتایج سال‌ها تضییع حق امنیت شغلی بوده است؛ حقی که احیای آن به تجربه ثابت کرده که هم باعث اعتلای نظام روابط کار و هم کل نظام اقتصادی کشور بوده و هم هرگز مانع فعالیت و رشد کارفرمایان نبوده است. 
با این اوصاف، مجلس و دولت فعلی که اصلاح برخی بندهای قانون کار را درنظر داشت، همچنان نتوانسته تمام نکات پیش‌نویس اصلاح قانون کار را به صورت کامل مورد بحث قرار دارد. تاجایی که لایحه امنیت شغلی کارگران از ۴۱ ماه قبل در پاستورمعطل مانده است و باید هرچه سریع‌تر تعیین تکلیف شود.
شان جامعه کارگری با نبود امنیت شغلی زیرسوال است
در این رابطه فتح الله بیات رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و و پیمانی با تأکید بر ضرورت داشتن امنیت شغلی درگفتگو با رسانه ها می گوید: با کارگر ماهر و تحصیلکرده ما بخاطر فقدان امنیت شغلی مانند کارگر ساده و بدون تحصیل پس از بیست سال برخورد می‌شود و شان جامعه کارگری با نبود امنیت شغلی زیرسوال است. 
وی عنوان کرد: به روایت آمار در حال حاضر حدود ۹۶ درصد قراردادهای کار به صورت موقت هستند و مشکلاتی مانند عدم بیمه و عدم دریافت دستمزد قانونی دارند. کارگاه های کمتر از ده نفر نیز از این مشکلات به شکل دیگری رنج می برند، چرا که بخشی از موارد قانون کار مشمول آنها نمی شود.
این درحالی است که مقام معظم رهبری در تبیین وظایف قوا و دستگاه‌ها در قبال جامعه کارگران، تضمین امنیت شغلی را از مهمترین مسائل دانستند و افزودند: کارگری که با قناعت و نجابت مشغول کار است باید به آینده شغلی خود اطمینان داشته باشد.
بیات با اشاره به اینکه یکی از مشکلات ما بحث عدم اجرای امنیت شغلی است، گفت: بر اساس پیگیری اتحادیه بحث مطالبه اجرای ماده هفتم قانون کار و امنیت شغلی بوده است. از سال‌های دور ما در مجلس و حتی در صحن علنی مجلس موضوع امنیت شغلی کارگران را مطرح کردیم که رای نیاورد. 
 
تاکید بر لزوم تضمین امنیت شغلی و ایمنی نیروی کار
در همین راستا و در هفته گذشته رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز چهارشنبه، مورخ ۵ اردیبهشت ماه در دیدار هزاران نفر از کارگران، بابیان نقش کلیدی جامعه کارگری در جهش تولید و بهبود وضع اقتصادی کشور، به تبیین وظایف مسئولان برای حل مشکلات قشرقانع و نجیب کارگر پرداختند و گفتند: حال خوب جامعه کارگری، حال ملت را هم خوب خواهد کرد.
 به گزارش روابط عمومی شورای وحدت، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تشکر صمیمانه از تلاش، نجابت و همت جامعه کارگری، بوسه پیامبر(ص) بر دستان پینه‌بسته یک کارگر را بالاترین تجلیل از کار و کارگر خواندند و افزودند: اسلام برای کار و عمل، ارزش و احترام ذاتی قائل است و براساس آموزه‌های قرآنی و روایی، تلاش هر فرد برای کسب روزی و نان حلال، همچون عبادات، عمل صالح محسوب می‌شود.
 ایشان توجه افکار عمومی به «نگاه اسلام به کار و کارگر» را ضرورتی مهم و زمینه‌ساز پیشرفت کشور دانستند و افزودند: دنیای مادی برای کارگر، صرفابه‌عنوان وسیله تولید ثروت، اهمیت قائل است؛ اما اسلام به علت قائل بودن ارزش مبنایی برای کار، کارگر را نیز دارای ارزش ذاتی می‌داند؛ به‌گونه‌ای که به فرموده پیامبر خاتم(ص)، خداوند هرکسی که کارش را درست، متقن و محکم انجام دهد، دوست دارد. 
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به استناد آمار، جامعه کارگری و خانواده‌های محترم آن‌ها را حدود نصف جمعیت کشور خواندند و خطاب به مسئولان و تبیین وظایف قوا و دستگاه‌ها در قبال جامعه کارگران، تضمین امنیت شغلی را از مهم‌ترین مسائل دانستند و به استمرار احیای واحدهای تولیدی، ایمنی نیروی کار و ارتقای مهارت‌های شغلی نیز تأکید نمودند. مطابق بیانات مقام معظم رهبری، یکی از مطالبات جدی کارگران، تضمین امنیت شغلی است. امری که به سبب نبود آن، معیشت بسیاری از کارگران دچار خلل شده و آینده بسیاری‌شان دچار یأس و ناامیدی ناشی از عدم امنیت و ترس از دست دادن شغل خود شده است. 
 
معاونت روابط کار پادگانی شده است
حسن صادقی رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری با اشاره به اهمیت موضوع امنیت شغلی برای کارگران گفت: هدف ما باید این باشد که هزینه اخراج کارگران برای کارفرما افزایش یابد تا اخراج برایشان گران تمام شود زیرا برای کارفرمایان پول بسیار عزیز است.
معاون دبیرکل خانه کارگر تاکید کرد: ما مخالف اصلاحیه دولت به ماده هفتم قانون کار نیستیم ولی یک دور باطل با اخراج بین هیات تشخیص و هیات حل اختلاف تا اخراج کارگر ایجاد می‌شود و ما با کاهش گام‌به‌گام توان علمی و فنی در معاونت روابط کار در دولت‌ها هستیم که اوجش در پادگانی شدن معاونت روابط کار در دوره اخیر است.
وی با اشاره به اینکه کارگران تشکل و حزب قدرتمندی ندارند، ادامه داد: رهبری تاکید کردند که رضایت کارگران‌ رضایت نیمی از جامعه است و به همین دلیل هفته کارگر باید زبان جامعه کارگری باز شود و رهبر معظم انقلاب با سخنان امسال خود درباره کارگران زبان ما را باز کردند.
 
به گزارش روابط عمومی شورای وحدت، با وجود تمام این تاکیدات و صحبت های رسانه ای متاسفانه همچنان شاهد وجود عدم امنیت شغلی برای کارگران هستیم و یکی از وظایف مهم مسئولان چه در حوزه قانون‌گذاری و چه درحوزه اجرای قوانین از سوی بخش‌های دولتی، تحقق امنیت شغلی جامعه عظیم کارگری است. 
کارگران که همواره در خط مقدم نبرد اقتصادی حضور دارند، باید پاسخ قانع کننده ای برای رفع مطالبات مهم خود از جمله امنیت شغلی و خدمات بیمه‌ای و درمانی دریافت ‌کنند. درخواست این قشر زحمت‌کش این است که خدمات بیمه‌ای و درمانی‌شان رونق بیشتری یابد و موانع پیش‌رو در حوزه درمان رفع شود.
 گفتنی است که یکی از وظایف مهم دولت‌ها و برنامه‌ریزان حوزه اقتصادی، رقم زدن امنیت شغلی برای کارگران است چراکه به‌موجب احساس امنیت، شرایط روانی بهتری برای کارگران رقم خواهد خورد و بدین ترتیب با خیالی آسوده‌تر و با مسئولیت بیشتر فعالیت خواهند کرد که دستیابی به این مهم آرامش صنعتی را به دنبال داشته و هر جایی که آرامش و امنیت صنعتی باشد در آن‌جا سرمایه‌گذاری افزایش می‌یابد.

 

دردسرهای ناتمام کارگران ؛